Što gljivice čine koži i noktima?

Gljivice se uvelike razlikuju i od životinja i od biljaka. One su nepokretne i imaju sposobnost neograničenog rasta, a obvezno se hrane tkivima životinja ili biljaka. Neke vrste gljivica razvile su sposobnost parazitiranja u/na ljudskom organizmu. To uzrokuje različite oblike gljivičnih oboljenja, a među njima su najraširenija oboljenja kože i noktiju (najčešće su zahvaćena stopala, rjeđe ruke).

Koža čovjeka sastoji se od nekoliko slojeva. Najgornji sloj – epiderma – pokriven je rožnatim lamelama koje sadrže bjelančevinu keratin te tvore čvrsti zaštitni ogrtač kroz koji gljivice u normalnim uvjetima ne mogu prodrijeti.

Od ovakvih gusto zbijenih rožnatih lamela izgrađena je i ploča nokta.

Gljivice koje uzrokuju gljivične infekcije kože hrane se bjelančevinom keratinom, koja je u velikim količinama prisutna u rožnatom sloju kože, u noktima i kosi. Budući da gljivice ne mogu izravno apsorbirati keratin, one moraju prodrijeti u rožnati sloj kože ili nokta, nakon čega izlučuju posebne tvari kojima rastvaraju keratin oko sebe. Tek nakon toga gljivice mogu apsorbirati tvari nastale rastvaranjem keratina.

Zašto liječiti gljivice na noktima?

Već u početnoj fazi oboljenja bolesnik može infekciju prenijeti na svoju okolinu, osobito na članove svoje obitelji ali i na druge osobe s kojima dijeli kupelj, kupaonice, bazene i sportske dvorane.
Ako primijetite simptome gljivične infekcije, nemojte se nadati da će ona proći sama od sebe. Gljivice ne prolaze same od sebe, već ih je potrebno liječiti. S kože stopala one će prije ili kasnije prijeći na nokte, a toga se nije tako lako riješiti. Što su duže gljivice prisutne na vašim stopalima, to je izliječenje teže i dugotrajnije. Nažalost, u početnim fazama se osobe koje pate od gljivičnih infekcija kože ili noktiju navikavaju na svoje stanje i ne traže liječničku pomoć. Tipični pacijent koji boluje od gljivične infekcije noktiju, u današnje vrijeme, od ovog stanja pati deset ili više godina, prije nego što potraži liječničku pomoć.
Obratite se liječniku čim prije. Sa svakom godinom odgađanja produljujete si vrijeme trajanja liječenja.

Komplikacije

Promjene na noktima ne moraju oboljeloga uznemiravati dugo vremena, odnosno sve dok ne postanu primjetne. Što su duže gljivice prisutne na vašim noktima, to dublje one prodiru u unutrašnjost nokta i uništavaju ga.
S vremenom gljivična infekcija postaje ozbiljan problem. Dolazi do zadebljanja noktiju, što otežava brigu o njima i nošenje obuće, a nerijetko dolazi i do njihovog propadanja. Oboljeli se trude ne izuvati u prisutnosti drugih (na primjer, na plaži i bazenu) te se brinu da će drugi primijetiti stanje njihovih noktiju. Često su primorani slušati komentare na svoj račun.
Osim što je gljivična infekcija estetski problem, koji kod oboljelog može izazvati brojne psihičke probleme, potrebno je upamtiti da ova oboljenja pridonose razvoju alergijskih i upalnih oboljenja kože, ali i cijelog organizma.

Kada je potrebno započeti s liječenjem gljivica?

  • Odmah čim se dijagnosticira gljivična infekcija.
  • Promjene na noktima ne moraju oboljeloga uznemiravati dugo vremena, odnosno sve dok ne postanu primjetne. No tada su, u pravilu, gljivice već zahvatile značajan dio nokta te je u takvim slučajevima lokalno liječenje vrlo često nedovoljno.
  • Što su duže gljivice prisutne na vašim noktima, to ih je teže izliječiti i to dublje one prodiru u unutrašnjost nokta uništavajući ga.
NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.