Kako izbjeći zarazu?

Zapamtite: bolje spriječiti nego liječiti.

Prevencija gljivičnih infekcija je sprječavanje njihove pojave i razvoja. Možda vam se čini da je prekasno govoriti o prevenciji ako je oboljenje već nastupilo, no to uopće nije tako. Osoba koja boluje od gljivične infekcije stopala mora znati kako ne zaraziti druge te kako da sama izbjegne ponovnu zarazu nakon potpune terapije.

Gdje i kako je moguće zaraziti se gljivicama?
Postoje dva osnovna načina kako se osoba može zaraziti gljivicama – u javnim prostorima te u neposrednom okruženju oboljele osobe. Korištenje zajedničke obuće kod kuće među članovima obitelji, hodanje bosih nogu te korištenje zajedničkih predmeta i namještaja (ručnici, tepisi) čimbenici su prijenosa gljivica u neposrednom okruženju oboljelog.

Kako izbjeći gljivičnu infekciju?
Kako biste izbjegli gljivična oboljenja stopala te se zaštitili od gljivica kože i noktiju na stopalima potrebno je pridržavati se sljedećih mjera:

 • Ne hodajte bosih nogu po javnim prostorima;
 • Koristite samo svoju obuću kod kuće i u gostima;
 • Nemojte davati svoju obuću na korištenje drugima;
 • Izbjegavajte prekomjerno znojenje i mikrotraume stopala;
 • S pažnjom se brinite o svojoj koži i noktima.

Kako spriječiti recidiv gljivične infekcije?
Jedan od glavnih problema u vezi s gljivičnim infekcijama jest njihova sklonost ponavljanju (recidivu). Glavni su razlozi vraćanja gljivične infekcije prerano prekinuta terapija te ponovna zaraza.

Podvrgnite se sveobuhvatnom liječenju gljivičnog oboljenja
Upamtite da Vam za potpuno izlječenje gljivične infekcije noktiju otopinom Exoderil® može biti potrebno do 6 mjeseci (ovisno o dubini zahvaćenosti nokta, o tome kolika je površina nokta zahvaćena te o dobi pacijenta). Kako bi se izliječila gljivična infekcija kože, potrebna je primjena kreme Exoderil® , uobičajeno u trajanju od 2 do 4 tjedna.
Liječenje gljivične infekcije potrebno je provoditi sve do potpunog uklanjanja gljivica. Pri tom se ne valja oslanjati samo na nestajanje simptoma. Na primjer, u slučaju gljivičnih oboljenja kože svrbež može proći već nekoliko dana nakon početka terapije, no nestanak simptoma ne znači da ste pobijedili gljivice.
Terapiju je potrebno provoditi još najmanje dva tjedna nakon nestanka kliničkih simptoma, a za gljivično oboljenje noktiju sve dok ne izraste zdravi nokat.

Spriječite ponavljanja zaraze
Pratite stanje kože stopala i noktiju članova vaše obitelji, osobito ako se radi o članovima poodmakle životne dobi. Rizik od gljivičnih oboljenja raste s povećanjem dobi.
Zapamtite da su gljivice vrlo otporne. One mogu u ljuskicama kože, koje oboljeli ostavljaju na svemu i s čime njihovo stopalo dolazi u dodir, ostati prisutne tokom cijele godine. Posebno je opasna obuća – u slučaju korištenja stare obuće još pola godine ili godinu nakon izlječenja moguće je ponovno se zaraziti gljivicama.

Kako tretirati obuću?

Tretiranje obuće jedan je od najvažnijih koraka u borbi s gljivičnom infekcijom stopala i noktiju:

 • Pripremite 40%-nu otopinu octene kiseline ili koristite 1%-nu otopinu klorheksidina.
 • Komadićem vate, koji ste prethodno umočili u otopinu, premažite uloške i bočne strane obuće (prilikom tretiranja obuće potrebno je koristiti gumene rukavice!).
 • Obuću na 48 sati hermetički zatvorite u vrećicu od celofana.
 • Provjetrite i osušite obuću.

Tretiranje obuće potrebno je:

 • Na početku liječenja;
 • na mjesečnoj bazi - ako je liječenje dugotrajno;
 • Nakon završetka liječenja.
NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.