Gljivice ili ne? Kada je potrebno liječenje?

Većina oboljelih i osoba koje ga okružuju ne primjećuje prodiranje gljivica u kožu ili nokte. Prilikom uništavanja površinskog sloja kože dolazi do postupnog razvoja žarišne upalne reakcije te pojave tipičnih simptoma: svrbeža, peckanja i raspucale kože.

Gljivična infekcija u pravilu počinje na koži između prstiju, a zatim se širi dalje na kožu tabana te na bočne i stražnje predjele stopala. Gljivice s kože postupno prelaze na nokte, koji tamne, poprimaju žućkaste nijanse i dolazi do njihova zadebljanja i deformiranja. Ovakvo stanje može potrajati mjesecima, pa čak i godinama, ne izazivajući nikakve tegobe kod oboljelog, što stvara dojam da je oboljenje bezopasno i da ne izaziva nikakve probleme. Unatoč tome gljivice se i dalje šire, na druge nokte i na ostale dijelove kože.

Već u početnoj fazi oboljenja bolesnik može infekciju prenijeti na osobe iz svoje okoline, osobito na članove svoje obitelji kao i na druge osobe s kojima dijeli kupelj, kupaonice, bazene i sportske dvorane. Potrebno je upamtiti da kad se jednom pojavi, gljivična infekcija ne prolazi sve dok se ne unište gljivice. Što se ranije otkrije bolest i započne s terapijom, to će pacijent brže i vjerojatnije u potpunosti ozdraviti.
Kada je potrebno liječenje gljivica? Odmah, čim primijetite simptome gljivične infekcije.

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.